2016. 01.

Könyvkötők

A könyvkötőket ma már kevesen ismerik, legföljebb a szakdolgozat beköttetésekor találkoznak velük. Az emberek nagy része nem is tudja, mennyi lehetőség rejlik ebben a szakmában: könyvek, noteszek, albumok, portfóliók, dobozok. Színes bőr-, fém-, plexi-, vászonborítás, régi, hagyományos bőrkötés vagy modern designkötés – határt csak a fantázia szab.
 

Magyar újrakezdés

Magyarország az elmúlt ötszáz év egyik, ha nem a legtöbbet veszített európai nemzeteként érkezett el az 1990-es szabad választásokhoz, az újrakezdés első pillanatához. Az elmúlt huszonöt év során azonban nem sikerült Európa fejlett nemzetei közé emelkednünk. Sőt, igazi földrajzi és történelmi tükrünkben, a magyar–osztrák fejlettség összehasonlításában példátlan kudarc látható. Történelmünk során még soha nem voltunk olyan mértékben lemaradva az osztrák fejlettséghez, életminőséghez és életszínvonalhoz képest, mint a szabadság és piacgazdaság első negyedszázadának végén.

Háromkirályok


Máténál olvashatunk róluk (2,1–16). Történetük mithraikus (perzsa) eredetű. Egy ókeresztény irat perzsa mágusokat említ, akik minden évben (!) visszavonulnak egy barlangba, s ott imádkozva várják, hogy a Szerencse csillaga fölkeljen és egy kisfiú alakjában a földre szálljon. Zoroasztriánus jövendölés szerint a gyermek Mithras napisten megtestesülése, akinek világrajövetelét a 3. században birodalomszerte december 25-én ünnepelték. A leírásból megtudjuk, hogy a mágusok a barlangban megszületett gyermek lába elé helyezik koronájukat. Tertullianus keresztény író (†220 u.) ezért csinált a napkeleti bölcsekből királyokat. A kora keresztény művészet még perzsa viseletben ábrázolja őket. Beda Venerabilis (†735) szerint három ajándékuk jósértelmű; az arany Jézus királyságát, a tömjén az istenségét, a balzsamozásra szolgáló mirha a halálát jelképezte.

Adni jó!

Ha megvan a szándék, a jótékonyságnak ezer módja van. Például a jótékonysági bélyegek vásárlása. Aki ilyet szeretne venni, könnyen megteheti, hiszen a Magyar Posta 1938-től évente bocsát ki különböző címletű feláras bélyegeket, melyek bevételét hol a hadiárvák, hol az állástalan művészek, hol az árvízkárosultak, hol pedig a beteg gyermekek javára fordítja.

A rajztoll humoristája


Festőművésznek készült Jankó János, de újságrajzoló lett belőle. Karikatúrákkal próbált pénzt keresni, hogy festészeti tanulmányokat folytasson, de rajzaival olyan sikereket ért el, hogy a legtöbb korabeli élclap őt akarta, így már alig jutott ideje a festészetre. Hol szelídebb, hol vitriolosabb karikatúrákban hagyta hátra az utókornak az 1800-as évek emlékezetes eseményeit, jellegzetes alakjait.

Körvonalazódik Etelköz

Negyedik keleti expedíciójára készül a Türk Attila vezette akadémiai és „pázmányos” régészcsapat 2016 nyarán. A három évtized után újraindított ásatások a tudomány új eszközeinek segítségével leletek százaival igazolják, hogy a honfoglalás kori magyarság anyagi kultúrájának gyökerei a Dél-Urál térségébe nyúlnak.

Hétköznapok embere, csavargó

Énekes, dalszerző, előadóművész, számtalan díj birtokosa.
Egyénisége, vagánysága, különös gondolkodása új művészetet teremtett.


Nem csinálni, élni

Tavaly kapott Kossuth-díjat Bede‑Fazekas Csaba színész, operaénekes, a Győri Nemzeti Színház tagja, akit három gyermeke is követett a pályán: Szabolcs a Pesti Magyar Színház tagja, legutóbb a Liza, a rókatündér főszereplőjeként láthattuk, Anna ugyancsak színész és tanítja is a mesterséget, Máté egyelőre leginkább a film felé kacsingat.

Arany városa

Szülőhelyem, Szalonta,
Nem szült engem szalonba;
Azért vágyom naponta
Kunyhóba és vadonba.

 

1865-ben írta Arany János ezt a bökverset, talán a budapesti keserűségei, talán leányának betegsége, talán mindkettő miatt: ki tudja? Mindenesetre, ha valaki Nagyszalontán jár, lépten-nyomon Arany János emlékébe ütközik. Messziről magasodik a Petőfi által is megénekelt Csonkatorony, aztán ott az életnagyságú szobra a nagytemplom mellett, s nem messze onnan a tűzvészben leégett szülőház helyén felépült porta. Pedig Nagyszalontának sok híres szülötte van, Toldi íróján kívül is.

Oldalak