2016. 03.

Hétköznapi misztika

Csókay András idegsebész így vezeti be a Szerelmes földrajz március 19-i, Duna Televízióban látható adását:

Az én „szerelmes földrajzom” budapesti templomokhoz köthető. E templomokban éltem meg, hogyan erősödik meg gyermekkorom hite, hogyan hagyom el ezt a hitet, és negyvenkét évesen hogyan sikerül nagy nehezen visszaszereznem olyan hétköznapi misztikus élmények által, amelyek hatására az ember a legmélyebb valóságában találkozhat Istennel, „tapasztalása” lesz, jobb családapává, férjjé és orvossá válik.

A Brit Birodalom évszázada, 1815–1914

Az 1805-ös trafalgari tengeri győzelemmel Nagy-Britannia vitathatatlanul a Hét Tenger urává vált. Az I. világháború óriási költségei és veszteségei azonban véget vetettek a szigetország szárnyalásának. Globális sikertörténeteket bemutató cikksorozatunk következő részében arra keressük a választ: milyen tényezők járultak hozzá ahhoz, hogy Nagy-Britannia egy évszázadra a világ műhelyévé váljon.

Az 1688-ban Hollandiából induló III. (Orániai) Vilmos uralkodása talán még nagyobb változásokat hozott, mint névrokonáé I. (Hódító) Vilmosé. A nevéhez köthető alkotmányos monarchizmus és a hatásai nyomán létrejövő pezsgő társadalmi, tudományos és gazdasági élet, a VIII. Henrik által létrehozott független anglikán egyház, vagy a hollandokat hosszú küzdelem után legyőző flotta tengeri uralma, mind kitűnő hátteret kínáltak a szédületes fejlődéshez. A korszakban volt olyan periódus, amikor a világ kereskedelmi hajóinak harmada angol zászló alatt hajózott.