2016. 06.

A Kalef feltámadása

Széll Kálmán biztosan polgármester volt, vagy sokat tett a városért – fejtegeti egy fiatalember érdeklődésemre. Ülünk a megújult Széll Kálmán téren, azon a részén, ahol érdekes ötlettől vezérelve amfiteátrumszerű pihenőt húztak fel. A fiatalember adományokat gyűjt, de most itt van mellettem. Tényleg, ki volt az a Széll Kálmán? Mondom neki, hogy Vörösmarty Mihály lányának, Ilonának a férje. Így már rendben, bólogat. Vörösmartyt ismeri. Ennyit a politikus és a költő szavatossági idejéről.

A fotográfia újraértelmezése

Az I. Nemzeti Fotográfiai Szalon


Ha műalkotást nézünk, jó-e az, ha miközben azt gondoljuk, hogy tudjuk, mit látunk, végül bebizonyosodik, hogy mégse azt láttuk, amit gondoltunk? Vagy az a jó, ha azonnal szkepszissel nézzük, amit látunk, és végül ebben a logikai folyamatban bizonyosodik be, hogy amit látunk, az valóban az, amit – egyik hipotézisként – gondoltunk?

A cselekvő hit bátorsága


Elhangzott a Nemeskürty István tiszteletére rendezett emlékesten,
2016. május 14. Budapest
 

Nemeskürty-emlékest. Köszönet a művészeti akadémiának, hogy megszervezte, de mi is volna ez, miféle műfaj? Egyáltalán: fontos-e a műfaj meghatározása? Azt hiszem, igen. Emlékest – kiment a divatból, kikopott a polgári kultúránkból, a művészetben még úgy-ahogy, az évfordulókon felidézünk műveket, de a szellem embereinek esetében már ez sincs. Ezért üdvözöljük az akadémia sajátjának elismert küldetését, hogy ilyen emlékestet, talán emlékesteket szervez.
 

…mint Lujos Hevesen

 

A Szerelmes földrajz Kő Pál szobrászművész (barátai és ismerősei számára Lujos) kedves helyeit bemutató adása a jászszentandrási neogótikus templom hátsó ajtajánál kezdődik.

Azért is nagyon fontos számomra ez a templom, mert valójában innen ért a művészet első olyan kisugárzása, amely aztán a mostani életem felé sodort. Ebben a templomban látható az első „köztéri” munkám, Aba Novák árnyékában. Innen indultam el, nagy léptekkel eljutottam Rómába, onnan visszafordulva végigjöttem Európán. Szóval sokfelé eljutottam, de amire igazán büszke vagyok: Perespusztáról elérkeztem a Kecske utcába, a Magyar Művészeti Akadémiáig.

Gasztronómia

Mi a streetfood őse? Miért lett a modern ember moho sapiens? És vajon a csúcsgasztronómia csupán az elködösült tekintettel kóstolgató sznobok kényes ízlésének kielégítésére szolgál, vagy lehet netán szakmai, sőt társadalmi haszna? Nagy ívű gasztrosétánk korokon, tájakon, kulináris műfajokon át vezet, az ősember barlangjában pislákoló tűztől a modern ember fehér abrosz felett elköltött vacsorájáig. No és persze az öreg kontinens országai között zajló séfbajnokságon, a Bocuse d’Oron aratott magyar győzelemig, aminek árnyékában azt is megvizsgáltuk: hol tart a kulinária ügye Magyarországon?

Magyarok Kárpátalján

valamit el kell mondanom
különben nem lesz oltalom
mész-vérem be kell oltanom
különben nem lesz oltalom

 

Valamit el kell mondani – írja Ferenczi Tihamér kárpátaljai magyar költő a versében. De mit? A már két éve tartó háborút, a rossz utakat, az embert próbáló inflációt? Vagy a táj szépségeit, a hős Zrínyi Ilona és a gyermek Rákóczi szobrát a munkácsi várban, az ungvári skanzent, a függőhidakat a a hegyek között száguldó Tiszán? Vologyát, aki Kissarkadról a szovjet hadsereggel került Dunaújvárosba, vagy Irénkét Tiszabökényről, aki talán soha nem lépte át a faluja határát?