2016. 09.

Szabadság


A budapesti Szabadság hidat felújítási munkák miatt ezen a nyáron lezárták az autó- és villamosforgalom elől, a gyalogosok azonban továbbra is használhatták. Akár csak időtöltésre is.

Gyógyvizek hazája

Budapest, a fürdőváros. Magyarország, a gyógy­vizek hazája. Ma már természetesnek vesszük ezeket a fordulatokat, valójában azonban nagyon sok munka kellett hozzá, hogy a semmiből többször is felépítsék a magyar gyógyfürdőkultúrát. A gyógyvizek tünetmentesítő eredményeire ma már jóval kevesebb betegség esetében van szükség, az utóbbi évtizedekben ugyanakkor tudományosan is sikerült igazolni a kúrák hatásmechanizmusát. A fürdőhelyek ma már egyre célzottabb betegségtípusokra kínálnak megoldást, s a hagyományos német ajkú vendégkör mellett az oroszokat is vonzzák.

Vissza a csúcsra

A legendás hazai gyár, az Ikarus sokáig csak néhány buszgyártó cég elszánt útkeresésében élt tovább. Ám az egykor méltán híres hazai buszgyártás ipari kultúrájának szellemisége átöröklődött néhány kisebb cégbe, és a mai napig él. Ennek egyik legékesebb bizonyítékát a Kravtex-Kühne cégcsoport erőfeszítései mutatják.

Bolondok hajója

Tavaly lett huszonöt éves a Lábán Katalin és Dobay Dezső által alapított RS9 Színház. Játszottak Beckett-, Csehov-, Bergman-, Strindberg-, Ödön von Horváth-darabokat, de mesejátékot is Szabó Magdától, Lázár Ervintől, Benedek Elektől. Beszélgetőtársam Lábán Katalin.