2017. 01.

2017. január

HAGYOMÁNY
6. Jankovics Marcell: Farsang
Vízkereszttől Hamvazószerdáig
 

NAPTÁR
8. Ez történt
 

ORSZÁGÉPÍTÉS
10. Hernádi Zsuzsa: A tudomány háza
Az összefogás jelképe: a Magyar Tudományos Akadémia
 

KÖZÜGYEINK
38. Kerényi Imre: Harminckettedik levél
Rendhagyó történelemóra


40. Nagy Ida: A jövő elkezdődött
Prognózis a 21. századra

Hasznosnak lenni

A Teremtő minden embert a képmására alkotott, így nemcsak emberi mivoltunk, fogyatékosságunk is lényeges – vallják a pécsi Baptista Szeretetszolgálat Életminőség-fejlesztő Szolgáltatások Intézményének dolgozói. Munkájuk legfontosabb célja, hogy az itt foglalkoztatott sérültek harmóniában tudjanak élni önmagukkal, az őket körülvevő világgal.

A türkmén sólyom

Magyar tervezők Ashgabatban

 

Három év alatt, több mint kétmilliárd dollárból épült fel a türkmén főváros, Ashgabat új, gigantikus sólymot formázó repülőtere. A kivitelezésben jelentős szerep jutott egy magyar családi vállalkozásból kinőtt kicsiny tervezőirodának, a Baumetall Design Kft.-nek. Ők tervezték ugyanis az épület tető- és homlokzatburkolatát, s ekként ők feleltek a reptér végső megjelenéséért, amely iskolapéldája a design és a funkció tökéletes összhangjának.

 

A tudás a jövő üzemanyaga

Tévedés azt hinni, hogy a magyarok nem értenek a műszaki kérdésekhez. Valaha világhírűek voltak a mérnökeink, és ha a Kecskeméti Főiskola napelemes autóját nézzük, akkor azok is lesznek.

 

A tudomány háza

Túlzás nélkül mondható, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a magyar nemzet összefogásának legszebb jelképe. Épülete és intézményrendszere olyan korban született, amikor a nemzet nagyjai felismerték, hogy az ország felemelkedése csak a tudomány által lehetséges. Ez ma sincs másként.