2017. 03.

Teret a természetnek

 

Hogyan tehetjük zöldebbé épített környezetünket?

Divatos vagy tudatos? Múló hóbort vagy bölcs előrelátás jellemzi azt, aki újonnan épülő házát zöldtetővel fedi be, hovatovább zöldfallal burkolja? Milyen előnyei és hátrányai vannak ennek a nem is annyira mai technológiának, amely az elmúlt néhány évtizedben újra reneszánszát éli, és a kortárs építészetnek nemcsak látványos, de hasznos eszközévé is vált? Ennek jártunk utána.

Noé bárkái


A „legjobb a legjobbak között” minősítést kapott a Pannon Magbank az Európai Unió LIFE-Nature programjában finanszírozott projektre. A botanikusok, valamint a hozzájuk csatlakozott egyesületek és természetvédők több mint kilencszáz hazai őshonos vadnövény magvait gyűjtötték össze négy év alatt.

A jövő anyagai

Habosított alumínium – meglepő kifejezés. Pedig ez a különleges anyag jó ideje ismert már. A Miskolc melletti Felsőzsolcán is készül, az AULINVENT nevű cégnél, amely a közelmúltban tartotta a gyáravatóját. Nagykorú lett, előtte, ahogy Babcsán Norbert alelnök és technológiai igazgató fogalmaz, csak egy kis „garázsüzemként” működött. Két magyar befektető áll a vállalkozás mögött, és ami itt, ebben a gyárban történik, az a hazai szellemi, szakmai és technológiai képességek produktuma.

Kell a víz


A klímaváltozás már nem a jövő, hanem a jelen kihívása. Az időjárási szélsőségek egyre gyakoribb kilengései drámai erővel figyelmeztetnek erőforrásaink takarékos és gondos megóvása iránti felelősségünkre. Hazánk vízpolitikai kitettsége jelentős, ezért nem mindegy, miként bánunk a rendelkezésre álló vízzel. A jövő vízgazdálkodásának érdemes alkalmaznia a mára feledésbe merült régi, bevált megoldásokat.

Protokoll

A diplomáciában fontos szerepük van az aprólékos viselkedési szabályoknak. A hétköznapi életet a látszat ellenére szintén befolyásolja az illem, noha ezt sokan figyelmen kívül hagyják. Nagy Ildikó főiskolai szakvezetővel, címzetes docenssel az etikett történetéről, az illemszabályok változásáról és a protokollszakmáról beszélgettünk.

Honnan hová?

Jakub Marian cseh nyelvész az ENSZ 2015-ös és az Eurostat 2016-os jelentéseiből merítve magyarázatokkal kísért térképeket tett közzé a honlapján az európai népmozgásokról. Az alábbi kivonatot a szerző engedélyével közöljük.