2018. 02.

Polgári, művész, színház

Kováts Adél 2016 februárjától a Radnóti Színház igazgatója. A társulat új kezdeményezések előtt áll. Tervei hosszú távúak.

Egyensúly-teremtés

A gazdaságot ma a legtöbben egy gépként képzelik el, melynek egyértelműen azonosítható alkatrészei vannak, közöttük matematikailag leírható kapcsolatokat találunk. A gépet mi hoztuk létre, tökéletesen ismerjük működését, az egész pedig csupán a részek jól elrendezett halmaza. Bármely alkatrész kicserélhető, így az egész rendszer tervezőasztalról modernizálható. A gép tőlünk függ, mi működtetjük. Egy ilyen rendszer állandóan egyensúlyban van: nincs felesleges alkatrész.

Zöld forgatókönyv

A 21. század legnagyobb környezeti kihívása

Napjainkban a globális éghajlatváltozás erősödő hatásai, a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakrabban fordulnak elő, a következmények az élet szinte minden területén tapasztalhatók. A mezőgazdaságban jelentős károkkal kell számolni, szaporodnak az erdőtüzek, egyes országokban az éghajlatváltozás miatt vízhiány léphet fel, és ennek nyomán menekülthullámok alakulhatnak ki. Egy nemzetközi kutatócsoport riasztó adatai is alátámasztják ezt a veszélyt: a földfelszín legalább huszonöt százaléka sokkal szárazabb lesz, ha nem sikerül a klímavédelmi célokat teljesíteni, egyes területeken pedig milliókkal nőhet azok száma, akiket árvíz fenyegethet.