Komárom, a kettős város

Hol vén falak felé most bánkódást hajt a szellő,
S a mormoló Dunánál borong sok könnyező fűz,
Ott Klapka hősi várán még áll egy elszögellő
Mohos kövön merengve a régi-régi kőszűz.
Borka Géza: A komáromi kőszűz

Az első benyomás a komáromi erődben, hogy a Klapka György által védett vén falak nem is annyira vének, és minden olyan hatalmas… Mintha nem is Magyarországon járnánk, hanem valahol az óriások földjén, a János vitéz történetében. Erőd erőd hátán fekszik itt, kört alkotva a Duna déli és északi partján fekvő városok körül, melyek egyek voltak valaha, és most az Unióban újból (majdnem) egyek lettek. A túloldali Révkomárom a patinásabb, az innenső Komárom a frissebb, a fiatalabb, jókora terek, parkok tarkítják, s harminchat köztéri szobor, köztük olyan érdekességekkel, mint az 1956-os szabadságharcos szobra, vagy a hajdani Komáromi Jóbarát Kerékpár Kör emlékére állított installáció.
 

A hatalmas városháza előtt rengeteg csobogó, a főutcán pezseg az élet. A néhány hónapja megtalált szenzációs régészeti lelet, a nyolcszáz négyzetméteres fürdőkomplexum bizonyítja, hogy már Brigetio-Komáromban virágzott a fürdőkultúra. A mai fürdő idén, fennállásnak huszonötödik évfordulóján az ókori római város iránti tiszteletből felvette a Brigetio nevet.

Sok még a csúnya, átépített orosz laktanyaépület, de egyre több a szín. Ám ha Te, kései utazó alkonyatkor átsétálsz a felújított Erzsébet hídon Révkomáromba, ne rémülj meg, nem a lemenő nap káprázata játszik ott veled: nem megannyi Góliát az, amit látsz, hanem elhagyott daruk, egy hajdani prosperitás rozsdásodó emlékei.

De helyette van új prosperitás. Az odaáti Óvár és Újvár például már bejelentkezés nélkül látogatható, a jegyet a bejárattól kétszáz méterre veheti meg az ember. Ez nagy fejlődés, északi szomszédaink nem nagyon szeretik, ha érdeklődünk magyar múltunk emlékei felől. Főleg, ha ennyire híres-neves, bevehetetlen várról van szó, amit Klapka 1849-ben jóval a világosi fegyverletétel után, október 2-án adott fel, szabad elvonulást és menlevelet nyerve katonái és tisztjei számára.