Adni jó!

Ha megvan a szándék, a jótékonyságnak ezer módja van. Például a jótékonysági bélyegek vásárlása. Aki ilyet szeretne venni, könnyen megteheti, hiszen a Magyar Posta 1938-től évente bocsát ki különböző címletű feláras bélyegeket, melyek bevételét hol a hadiárvák, hol az állástalan művészek, hol az árvízkárosultak, hol pedig a beteg gyermekek javára fordítja.

A Magyar Posta mind a mai napig több tucat alkalmi bélyeget hoz forgalomba évente. 2015-ben például születésének százötvenedik évfordulója alkalmából művészi kidolgozású bélyegblokk köszöntötte Róth Miksa üvegfestő és mozaikművészt, és ugyanígy emlékeztünk Katona József kétszáz éves Bánk bánjáról, valamint Kálmán Imre száz évvel ezelőtt írt Csárdáskirálynő című operettjéről, sőt a szintén jubileumát ünneplő Vigadó és a Magyar Tudományos Akadémia épületéről is.

Ebbe a sorba illeszkedik a hagyományos június végi Bélyegnap alkalmából, az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására megjelentetett Lúdas Matyi-bélyegblokk is, illetve a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fennállásának huszonötödik évfordulójára felülnyomással ismét kiadott, Kármán Orsolya grafikusművész tervei alapján készült jótékonysági bélyeg, melynek eladásából az elmúlt évek során már több mint félmillió forint folyt be a szervezethez.
 

A posta jótékonykodása nem új keletű, hiszen idestova 125 éve szimbolizálja az emberi összefogás erejét szerte a nagyvilágban. Először 1890-ben, azaz a világ első, Viktória királynőt ábrázoló, Penny Black néven ismertté vált bélyegének ötvenedik évfordulójára jelent meg Angliában egy boríték, melynek bevételét a postahivatalnokok özvegyeinek és árváinak javára fordították. A 20. század elején Oroszország az orosz–japán háború áldozatai családjának javára adott ki jótékonysági felárral bélyegsorozatot, majd Hollandia és Románia a tüdővész leküzdéséhez járult hozzá ily módon. Az első magyar jótékonysági bélyegsort 1913-ban, a bánsági árvíz áldozatainak megsegítésére nyomtatták többféle címletben: az egyfilléresen alföldi táj felett elrepülő turulmadár, a koronás darabjain I. Ferenc József látható, fején a magyar koronával.

 

Lap szám