Könyvkötők

A könyvkötőket ma már kevesen ismerik, legföljebb a szakdolgozat beköttetésekor találkoznak velük. Az emberek nagy része nem is tudja, mennyi lehetőség rejlik ebben a szakmában: könyvek, noteszek, albumok, portfóliók, dobozok. Színes bőr-, fém-, plexi-, vászonborítás, régi, hagyományos bőrkötés vagy modern designkötés – határt csak a fantázia szab.
 

Rétfalvi Orsolya és Erdős Tibor több mint húsz éve foglalkoznak könyvkötészettel, restaurálással. Nyitott munkahelyük, a Kézművész műhely Budapesten, a Bálnában található. Hagyományos, eredeti technikát használnak, a felszerelésük olyan, mint egy száz évvel ezelőtti műhelyben: robusztus, grandiózus szerkezetek sorakoznak a helyiségben, kartonvágó gép, papír guillotine és különböző könyvkötő prések. Mindegyik eszköz tökéletesen működik, pedig akad köztük kétszáz éves is. A gépparkot, technikai felszerelést az ország különböző pontjairól szerezték be az évek során. Volt, hogy a méhtelepről, kidobás elől mentettek meg egy-egy különleges darabot. A hatalmas klisékészlet egy részét hagyatékból vásárolták fel évek alatt, de vannak új, mai nyomólemezeik is.
 

Az országban már kevesen foglalkoznak ezzel a szakmával: egyesületi szinten negyvenen vannak, de a tagok többsége idős, sokan már abba is hagyták a munkát. Önmagában a könyvkötészetből nem is lehet megélni, csak további szolgáltatások vagy más állás mellett. Nyitott műhelyként a Kézművész az egyedüli az országban.

– Ez a műhely olyan látványkönyvkötészet, ahová bárki bejöhet, kipróbálhatja a gépeket, segítünk neki – mondja Rétfalvi Orsolya. A hagyományos technika felhasználásával a mai kor igényeinek, stílusának megfelelő design könyvkötészeti irányt is megvalósítanak, a könyvkötészet minden ágát lefedik. Bárkinek bármit elkészítenek, könyvet, noteszt, dobozt, fotóalbumot, határidőnaplót vagy vendégkönyvet. Mindenki megtervezheti, mit szeretne: milyen színű legyen a borítás, a papír, milyen anyagból készüljön, milyen szöveg, minta kerüljön a könyvre, albumra. Kötöttek már kiskönyvet unoka kisingéből a nagymamának, albumborítót menyasszonyi ruha egy darabjából, de készítettek dombornyomott Kisherceg-kötetet vagy bőrkötéses Harry Potter-kollekciót is.

Lap szám