Húsz deka sampont kérek!

Meglepő, de nem Budapesten, hanem Budaörsön nyílt az ország és Kelet-Közép-Európa első olyan üzlete, ahol csomagolás nélkül árulnak mindent. Ez még nyugaton is igen ritka formája a kereskedelemnek. Megnéztük, hogyan működik a vásárlás a gyakorlatban egy ilyen helyen, és mit szólnak hozzá a vevők.

A NoPackben túlzás nélkül élmény a vásárlás. Habár itt is könnyen eltölt egy órát az ember, mint egy nagy­áruházban, ott azonban az veszi el az időt, hogy megpróbálja megtalálni a sok polc között, amit keres, itt az időtöltés oka az, hogy az ember előbb kénytelen leülni meginni egy kávét vagy enni valamit, olyan hívogatóan illatoznak a pulton a péksütemények, illetve a kávé- és teafajták.


 

El is lehet beszélgetni az eladóval arról, honnan szerzik be a mákot vagy a lisztet, milyen most a méz, miből készülnek a naturkozmetikumok. Ottjártunkkor például olyan hölggyel találkoztunk, aki előbb elfogyasztott egy finom kapucsínót meg egy croissant-t reggelire, közben összeírta, mire is van szüksége, utána ráérősen szétnézett és összeszedte, amit akart.
 

Itt vásárolni igazi „slow”, azaz lassú, ráérős tevékenység, ahogy az ember az odakészített mérőedénnyel beletúr a müzlibe, gerslibe vagy babba, érzi az illatát, az állagát az ennivalónak, hallja, ahogyan belepereg a tárolóedénybe. Újra érzéki közelségbe kerülhetünk azzal, amit megveszünk, és nem a csomagolás fotói hatnak ránk: a vásárló itt is megkívánja azt, amit eredetileg nem is akart megvenni, csakhogy ez a vágy sokkal élőbb és valódibb.

Október elsején nyílt meg a NoPack, és a vevőivel együtt azóta, megtakarítva a fuvarozást, csomagolóanyag-előállítást, az ezzel járó környezetszennyezést, közel tizenöt tonna szén-dioxid kibocsátásától mentette meg a környezetet. A működtetők ragaszkodnak hozzá, hogy amit lehetséges, harminc kilométeres körzetből szerezzenek be. Egyedül a kávék, teák és a naturkozmetikumok származnak messzebbről, az utóbbiak egy pécsi családi vállalkozásból.

 

Lap szám