Hétköznapi misztika

Csókay András idegsebész így vezeti be a Szerelmes földrajz március 19-i, Duna Televízióban látható adását:

Az én „szerelmes földrajzom” budapesti templomokhoz köthető. E templomokban éltem meg, hogyan erősödik meg gyermekkorom hite, hogyan hagyom el ezt a hitet, és negyvenkét évesen hogyan sikerül nagy nehezen visszaszereznem olyan hétköznapi misztikus élmények által, amelyek hatására az ember a legmélyebb valóságában találkozhat Istennel, „tapasztalása” lesz, jobb családapává, férjjé és orvossá válik.


Kármelhegyi Boldogasszony Templom

A XIII. kerületben töltöttem gyermekkoromat. Szüleimmel a közeli Huba utcai karmelita templomba jártunk, itt éltem meg gyermekkorom hitét. A kamaszkort követően az ember kisebb-nagyobb mértékben elhagyja ezt a hitet. Talán az lehet életcél, hogy felnőttként tudatosan és akarattal visszatérjünk ehhez a gyermekkori hithez, és újra belénk költözzön, ne csak az értelem, hanem a szív hite is.


Ehhez a templomhoz kapcsolódik az én hitelhagyásom is, tizenöt-tizenhat éves koromban kezdtem elhanyagolni az idejárást. Sok mai fiatal átesik ezen. És ezáltal az ember fokozatosan elveszíti a tartását, amikor jönnek az élet nagy problémái és kísértései, bizony nem tud kielégítő válaszokat adni és elbukik. Mint ahogyan elbuktam én is. Amikor felnőttként elkezdtem kétségbeesve keresni a gyermekkor hitét, ide, a Huba utcai karmelita templomba próbálgattam visszatérni és felidézni ezt az elveszett hitet, amit aztán Isten kegyelméből sikerült is újra megtalálni.

Assisi Szent Ferenc Plébániatemplom
Az ember nehezebb korszakaira jellemző hitének elhagyása, a templom elhagyása, ahová csak akkor próbál visszatérni, ha éppen nagy a baj. Én például az anatómiavizsgák előtt tértem be a Bakáts téri templomba, akkor, amikor nagyon féltem. Amikor az ember csak néha-néha, szinte véletlenül tér be a templomba, az az egész életére rányomja a bélyegét. Elkezd menni, menetelni, elkezdi építeni a tékozló fiú a disznóólját. Mivel itt a közelben laktunk, ha éppenséggel betévedtem egy templomba, akkor az ez a gyönyörű templom volt. Ám itt bizony igencsak gyengén álltam a Jóistennel való kapcsolatépítésben.