A hangok mögött

Izgalommal teli várakozással készültek a gyerekek a ZeneKÉPzelet elnevezésű háromnapos zongoraversenyre Egerben. A szervezők, a zongoraművész házaspár Várnagy Andrea és Farkas Zsolt közel tíz éve járják a világot azonos nevű projektjükkel, előadásaikat több mint hétszázezer gyermek hallotta már.
 

Zsúfolásig megtelt az egri Farkas Ferenc Zeneiskola aulája március 5-én. Tizenéves lányok és fiúk töltötték meg a gyakorlótermeket, ahonnét percenkét csendültek fel a zongorairodalom mesterművei. Az ország különböző pontjairól és Kárpátaljáról érkező hatvan tehetséges fiatal megkötések és előválogatók nélkül indult a versenyen, ahol a cél nem is lehetett más, mint hogy a fiatalok megértsék a művekbe rejtett üzenetet, és meglássák a hangok mögötti csodálatos világot.

A ZeneKÉPzelet rendezvényén a versengés másodlagos. A szervezők célja, hogy a kiemelkedő tehetségű gyerekek szereplése mellett az ügyesen zongorázó, zeneszerető diákoknak is lehetőséget biztosítsanak a pódiumon, akik így megtapasztalhatják azt is, milyen átélni az együttzenélés örömét. És talán ez a legfontosabb, állítja a két szervező, Várnagy Andrea és Farkas Zsolt. A zongoraművész házaspár tagjai először szólóban, 2002-től négykezes párosként lépnek fel itthon és a világ számos koncertszínpadán. Több mint egy évtizede pedig, ZeneKÉPzelet című műsorukkal misszióként járják a hazai általános és középiskolákat, hogy a sokszor hátrányos helyzetű gyermekek körében népszerűsítsék a komolyzenét.

Verseny, stressz nélkül
– A ZeneKÉPzelet előadásai már közel tíz éve hozzák a gyermekekhez közel a klasszikus zenét; versekkel és kötetlen beszélgetésekkel segítve annak megértését, hogy mit is üzennek nekünk a zeneszerzők a hangokon keresztül – meséli Várnagy Andrea. Az előadásokat követően számtalan helyről érkeztek visszajelzések, hogy milyen sok gyermek és felnőtt fedezte fel a négykezes művek előadásában rejlő szépségeket.

 

Lap szám