Isten ajándéka

Hiszem, hogy minden egyes drága gyermek Isten ajándéka. S az a fontos, hogy azokat az ajándékokat, amelyeket Isten nekünk adott, segítsük kibontakozni, felnőni. Minden gyermek formálható, nevelhető, jó szóval, szeretettel kivirágzik – mondja Böjte Csaba testvér.

– Megjött Csaba testvér! – kiabálják a gyerekek, és lelkesen szaladnak az érkező erdélyi ferences szerzetes elé. Az atya felkapja őket, a gyermekek boldogan kacagnak. Polgárdiban járunk, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Don Bosco Iskolaházának ötödik születésnapi ünnepségén.

– Mindig örömmel megyek a gyerekek közé. Ha orvos lennék, nagyon sok embernek gyereket írnék fel receptre. A gyerek olyan, mint az orvosság. Használat előtt fel kell rázni. Persze ilyenkor kérdezik, hogyan. Lehetőleg ebéd előtt, mert ha ebéd után rázza az ember, abból baj is lehet. Hát úgy, hogy megfogjuk a derekát, földobjuk, kifogjuk, földobjuk, kifogjuk, ezt háromszor-négyszer, a gyerek persze elkezd kacagni, átöleli a nyakunkat, ad egy puszit, s mi tíz évvel tovább élünk. Ez egy olyan doppingszer, amit még senki nem tudott kimutatni, úgyhogy ezzel bárki élhet. Azt látom, hogy annyi magányos, egyedülálló ember van, sokszor a saját gondjába, bajába belekeseredve. Ha ki tudnánk lépni magunkból, egy-egy gyerek biztosan csodát tudna tenni az életünkben. Ezt a receptet én már nagyon sok embernek javasoltam, és még soha senki nem jött vissza, hogy reklamáljon – meséli nekünk Böjte Csaba atya.

 

1993 tavaszán kezdte meg tevékenységét a Szent Ferenc Alapítvány Déván. Mára már nyolcvan felett jár az alapítvány gondozásában működő házak, otthonok száma. Ezek nagy része Erdélyben található, de két magyarországi iskolaházuk is van. Csaba testvér az anyaországi szükséget érzékelve 2011-ben megnyitotta a polgárdi Don Bosco Iskolaházat is, amelynek sikeres működését látva Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András kezdeményezte egy helyi iskolaház megalapítását. 2012 őszén így nyitotta meg kapuit a Szent Imre Iskolaház.

A Don Bosco Iskolaház udvarán izgatott, nyüzsgő gyermekek fogadnak bennünket. Mindenki az ünnepségre készül, és izgul, hogy minden jól sikerüljön. A polgárdi iskolaház alapítása Csaba testvér mellett egy házaspár: Némethné Smohay Katalin és Németh Ádám nevéhez kötődik.

 

– Az ötéves évforduló nekünk nagy dolog. Fél évtizedes nevelő hatás már mérhető, érzékelhető, vannak eredmények, amelyek nagy örömmel töltenek el minket. És reményeink szerint később a gyerekek életében is meglátszik majd mindez – mondja Németh Ádám, a székesfehérvári Szent Imre Iskolaház vezetője.

– Kati két éven át Böjte Csaba dévai nevelőjeként dolgozott, és a későbbi években is kijárt hozzá Erdélybe. Akkoriban Csaba testvér nagyon sokat volt ott Déván, rengeteget lehetett tőle tanulni, a lelkiségéből meríteni. Kati elköteleződött e mellett a szellemiség és nevelési módszer mellett. Azt mondta, hogy noha közben megbetegedett, és ezért nem mehet vissza Erdélybe dolgozni, de továbbra is szeretne az alapítványnál maradni. Ekkor még nem volt az alapítványnak iskolaháza Magyarországon. Amikor elindult a kezdeményezés Polgárdiban, még talán székeink, asztalaink se voltak. De belevágtunk, és öt év elteltével bátran mondhatjuk, hogy nézzenek körül nálunk az emberek. Nemcsak asztalok vannak, hanem kacagó gyerekek, szép eredmények is – mutat rá Németh Ádám.