Kontárokból mesterek

Negyven szakma, több mint kétszáz versenyző gyerek és csaknem tizenötezer látogató – az április 18–20. között kilencedik alkalommal megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon jártunk.

Mintha gyerekkorunk egyik kedvenc mesekönyvsorozata, a Tesz-Vesz Város nyári fesztiválhangulatba oltott élőszereplős változatába csöppentünk volna, úgy hullámzik a tömeg a Hungexpo központi pavilonjában. A nagyszínpadon ugródeszkaszámával éppen a Fővárosi Nagycirkuszból ismert Teibler-csoport lép fel, munkaköpenyben, szakácssapkában vagy nyakba akasztott hegesztőszemüvegben álló fiatalok tömege nézi a mutatványt. Hátrébb közben egy percre sem áll le a sürgés-forgás, az egymástól kordonokkal elválasztott területeken rengeteg ideiglenes munkaállomást készítenek elő: cukrászpultok, sokágyas kozmetikai szalon, fodrászműhely, varróüzem, informatikai állomás, élelmiszerbolt, ideiglenes falakra felszerelt villany­óraszekrények, lefektetett gázcsövek, sőt leghátul óriási ácsállvány várja, hogy munkába vegyék. Mert bár mindenütt különböző reklámtáblák hirdetik a kisebb-nagyobb szponzoráló cégek nevét, ezúttal nem egy szimpla vásár vagy kiállítás helyszínén vagyunk, hanem több versenysorozatot lezáró kétnapos finálén: a Szakma Sztár Fesztiválon negyven szakma 214 legjobb tanulója verseng a legjobbnak járó címért.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kilencedik éve megrendezett eseményen hagyományosan három országos döntő zajlik, a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (végzős szakmunkásképzősök), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (végzős szakközépiskolások), valamint a szakmák Európa-bajnokságának tekinthető EuroSkills, illetve a szakmai olimpiának nevezett WorldSkills válogatóié. Ez utóbbi kapcsán nem árt felidézni a tavalyi magyar sikereket: a Sao Paolóban megrendezett döntőn aranyérmet szerzett László Attila a bútorasztalos kategóriában. Ezüstérmes lett Csongrádi Dávid informatikai hálózati rendszergazdaként valamint a Zilahi Krisztián, Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat. Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos az 500 pont feletti teljesítményért kiválósági érmet vehetett át.

E világszintű siker megelőlegezi a Kamara azon cékitűzését, hogy a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált változataikat is − társadalmi presztízsét és vonzerejét sok év mélyrepülés után újra növelni tudják. A kormány szintén e gondolat jegyében dolgozta ki a Gazdasági Minisztériumhoz átkerült szakmunkásképzés új rendszerét. A változtatás lényege, hogy a szakmunkás végzettséget szerzők ezentúl könnyebben szerezhetnek érettségit, illetve juthatnak később akár a felsőoktatásba, míg a szeptembertől bevezetett duális képzés, azaz hogy a szakmákra az iskolán kívül valós munkahelyeken is tanítják a fiatalokat, a gyakorlati tapasztalatok mielőbbi megszerzésében segít.