Sport-nemzet

Mi a magyar sport eredményességének titka és merre vezet a jövője?

„A legfontosabb dolog az olimpiai játékokban…, hasonlóan az élethez: nem a diadal, az igyekezet… A legalapvetőbb dolog nem az, hogy legyőzd a társaidat, hanem, hogy küzdj jól.” Pierre de Coubertin báró, az újkori olimpia atyja mondta ezeket a szavakat, amelyek az olimpiai esküben örökre fennmaradtak. Minden sportolónk, aki valaha olimpiai kvótát szerzett, erre törekedett. Nem csupán győzni akart, hanem önmagához képest a legjobbat nyújtani. Minden tudásával a lehető legjobb eredményre törekedni.


Hiszem, hogy ez a magyar sport sikerének titka. Sportolóink elkötelezettsége, kitartása, önfegyelme és elszántsága, a versenyzőinkben meglévő magyaros virtus, amelynek kibontakoztatásához hozzájárulnak azok a sportvezetők, kormányzati vezetők is, akik sporthagyományainkhoz hűen, szintén követik Pierre de Coubertin szavait, tudva, hogy a magyar sport tradicionális sikerességének fenntartásához tudásunkat, erőforrásainkat és képességeinket eggyé kell kovácsolni.
 

Kormányunk felismerte, hogy a sportban kiaknázatlan erőtartalékaink rejlenek, ezért 2010 óta a sport kiemelt nemzetstratégiai ágazat. Munkahelyeket teremtett, adóbevételeket generál, az államkassza befizetőjeként hozzájárul a magyar gazdaság élénkítéséhez, a GDP növeléséhez, az egészségfejlesztéshez.
 

Mivel egy nemzet magasabb színvonalú egészsége nemcsak következménye a versenyképesebb gazdaságoknak, hanem kiváltója is, a sportélet, a szabadidős sporttevékenységek, a gazdasági teljesítőképesség és a termelékenység fejlesztése érdekében a magyar sport állami támogatása az elmúlt években több mint duplájára nőtt.
 

Megfontolt cél egy testében és lelkületében is egészségesebb, sportosabb és eredményesebb, sportoló nemzet megteremtése és a nagy nemzetközi sportesemények Magyarországra hozatala is. Sportrendezvényeink jó hírünket viszik a világba. Idevonzzák a sportolókat és a sport iránt érdeklődőket, munkát teremtenek és népszerűsítik a sportot. Magyarország 2017-ben vendégül látja a vizes világbajnokságot. Elnyertük a jövő évi nyári, európai ifjúsági olimpiai fesztivált és számtalan más nemzetközi sport­eseményt is, miközben egyre inkább fő esélyesként indulunk a 2024-es olimpia megrendezéséért.
 

Ez a gondolat – a magyar olimpia – elsőként százhúsz éve, a sportszervező Kemény Ferenc fejében született meg. Ő javasolta Coubertin báró jó barátjaként, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapító tagjaként, hogy a millenniumi ünnepségek között – ha a görögök nem élnek a lehetőséggel – az ezeréves Magyarország rendezze meg az első újkori olimpiát.

Az eltelt évek alatt nemzetünk a világ számára bizonyított. Sportnemzet vagyunk, amely Kemény Ferencnek köszönhetően már a NOB megalapításában is aktívan részt vett. Az 1895-ben megalapított MOB ma a magyar sportélet szakmai irányításáért felelős, az elért sikerek pedig megkérdőjelezhetetlenek. A magyarok sporteredményeit, valamint a nyári olimpiákon megszerzett, NOB által elismert 482 érmet – 167 arany, 146 ezüst és 169 bronz –, az elmúlt több mint száz esztendőben a legjobbak között jegyzik.
 

Sportbéli rátermettségünket és szervezőképességünket nagy nemzetközi sportesemények sorával bizonyítottuk számtalan sportágban. Sporteseményeinek világszintű elismertségét a pozitív visszajelzések, az ismétlődő felkérések is jól mutatják. Nem csupán regionálisan, országosan is érzékelhető a versenyek sportdiplomáciai, sportszakmai, gazdasági és társadalmi hatása. Rendeztünk már Budapesten Universiadét, világbajnokságok és kontinentális viadalok sorát, nemzetközi kupákat és népszerű atlétikai és Forma‑1 Nagydíjakat. Idén a nemzetközi, nagy versenyek tömkelegében labdarúgóink negyvennégy év után utazhattak ki ismét a labdarúgó-Európa-bajnokságra, ahol olyan sikerrel kezdtek, hogy arra sokan még bizakodó nemzetünkből sem számítottak. Nemzetünk sportnemzet és sokra hivatott.

Egykor sportolóként, ma pedig sportvezetőként egyaránt hiszek abban, amit a Nobel-békedíjas diplomata történész, Henry Kissinger mondott: „Minden siker belépő egy még nehezebb problémához.” A magyar gazdaság sikerrel lépett túl a világválság okozta nehézségeken. Mára pénzügyi mutatóink is igazolják, hogy megerősödtünk, készek vagyunk a kihívásokra. Sportlétesítmények sorát fejlesztettük az elmúlt években és újakat is építettünk.
 

A 2014–2020 közötti időszak sport­létesítmény-fejlesztési stratégiájának teljesítésével Magyarország huszonegy kiemelt sportága mindegyikében képes lesz arra, hogy a legrangosabb nemzetközi versenyeknek legyen megfelelő házigazdája, és ezzel megteremtjük a 2024-es budapesti olimpia sport-infrastrukturális alapjait. Komoly riválisokkal kell megküzdenünk, de szem előtt tartjuk azt, amit minden kiváló magyar sportoló tud: a legfontosabb, ami a győzelemhez, a sikerhez kell, hogy tudjuk: képesek vagyunk rá.
Magyarország eséllyel pályázik, mert sportnemzetként képes és érdemes is egy olimpia megrendezésére és arra, hogy a magyarság igazi sportoló nemzetté is váljon.