A jövő anyagai

Habosított alumínium – meglepő kifejezés. Pedig ez a különleges anyag jó ideje ismert már. A Miskolc melletti Felsőzsolcán is készül, az AULINVENT nevű cégnél, amely a közelmúltban tartotta a gyáravatóját. Nagykorú lett, előtte, ahogy Babcsán Norbert alelnök és technológiai igazgató fogalmaz, csak egy kis „garázsüzemként” működött. Két magyar befektető áll a vállalkozás mögött, és ami itt, ebben a gyárban történik, az a hazai szellemi, szakmai és technológiai képességek produktuma.

 

Az igazgató többféle mintadarabot is mutat arra, milyen formában lehet használni az alumíniumhabot. Nagyobb, habból készült táblákat és habból öntött alkatrészeket, például fogaskereket tesz elénk, és olyan öntvényeket, amelyek egyes részeihez habot használtak, jelentősen könnyítve ezzel a szerkezet súlyán. A hab nagyon leegyszerűsítve úgy készül, hogy a folyékony alumíniumot felfújják, buborékos szerkezetűvé teszik. Nem magyar ötlet, már a múlt század harmincas éveiben is állítottak elő a világban ilyet, az elsők talán épp a franciák voltak. Kína, Kanada, Németország ma is gyárt alumíniumhabot, de a felsőzsolcai üzem valami különlegeset tudott hozzátenni a készítés technológiájához, és ezzel új perspektívákat nyitott az anyag felhasználásához. Nem véletlen, hogy az idegen nem is mászkálhat összevissza a zsolcai üzemcsarnokban, hogy a fotózásról már ne is beszéljünk… Csak adott helyen, adott szögből, adott irányba lehet képet készíteni.

 

Habosítás felsőfokon
Az alumíniumhabot „fémfának” is nevezi a szakma, mert ahogy a fa, úgy az aluhab is cellás szerkezetű. Babcsán Norbert szerint a zsolcai azért tér el a világban másutt gyártott alumíniumhaboktól, mert itt sikerült elérni, hogy az anyagban levő cellák, pontosabban buborékok azonos nagyságúak. Erre csak a felsőzsolcai üzem képes, ez a szabadalmuk lényege is. Az itt alkalmazott technológiával bármilyen alumínium­ötvözetet is tudnak habosítani. Az aluhab alakítható, megmunkálható, hegeszthető. És szép, mondja elfogultan Babcsán Norbert, megvan a maga esztétikai hatása, de ami ugyanilyen fontos, hogy nagy az energiaelnyelő képessége és a fajlagos merevsége.
 

Az igazgató szerint a dizájn, a védelmi, valamint a járműipar területén használható a leginkább ez az anyag. A nagy habtáblák például modern épületek remek burkoló­elemei lehetnek. Az aluhab tábla öntartó, ellenáll az időjárás viszontagságainak, tűzálló, hangszigetelő, és csupán három-öt kilogram négyzetmétere, nemcsak olcsóbb, de sokkal könnyebb is a márványnál. Ha már dizájn, akkor Babcsán Norbert arra is mutat példát, hogy akár bútorok, állólámpák, belső térelválasztó elemek is készíthetők belőle.