Gazdaság

Egyensúly-teremtés

A gazdaságot ma a legtöbben egy gépként képzelik el, melynek egyértelműen azonosítható alkatrészei vannak, közöttük matematikailag leírható kapcsolatokat találunk. A gépet mi hoztuk létre, tökéletesen ismerjük működését, az egész pedig csupán a részek jól elrendezett halmaza. Bármely alkatrész kicserélhető, így az egész rendszer tervezőasztalról modernizálható. A gép tőlünk függ, mi működtetjük. Egy ilyen rendszer állandóan egyensúlyban van: nincs felesleges alkatrész.

A jövő anyagai

Habosított alumínium – meglepő kifejezés. Pedig ez a különleges anyag jó ideje ismert már. A Miskolc melletti Felsőzsolcán is készül, az AULINVENT nevű cégnél, amely a közelmúltban tartotta a gyáravatóját. Nagykorú lett, előtte, ahogy Babcsán Norbert alelnök és technológiai igazgató fogalmaz, csak egy kis „garázsüzemként” működött. Két magyar befektető áll a vállalkozás mögött, és ami itt, ebben a gyárban történik, az a hazai szellemi, szakmai és technológiai képességek produktuma.

A tudás a jövő üzemanyaga

Tévedés azt hinni, hogy a magyarok nem értenek a műszaki kérdésekhez. Valaha világhírűek voltak a mérnökeink, és ha a Kecskeméti Főiskola napelemes autóját nézzük, akkor azok is lesznek.

 

Magyar üstökös az égen

2011-ben jött létre Kecskeméten a kisrepülőgépek gyártásával foglalkozó Magnus Aircraft. Azóta immár tizenkét kisgépük repül szerte a világban, és nemrég kötöttek egy 1200 repülő szállításáról szóló szerződést egy kínai vállalattal. A világon először fejlesztettek elektromos repülőgépet, amely alap műrepülésre is alkalmas.

Vissza a csúcsra

A legendás hazai gyár, az Ikarus sokáig csak néhány buszgyártó cég elszánt útkeresésében élt tovább. Ám az egykor méltán híres hazai buszgyártás ipari kultúrájának szellemisége átöröklődött néhány kisebb cégbe, és a mai napig él. Ennek egyik legékesebb bizonyítékát a Kravtex-Kühne cégcsoport erőfeszítései mutatják.

A Brit Birodalom évszázada, 1815–1914

Az 1805-ös trafalgari tengeri győzelemmel Nagy-Britannia vitathatatlanul a Hét Tenger urává vált. Az I. világháború óriási költségei és veszteségei azonban véget vetettek a szigetország szárnyalásának. Globális sikertörténeteket bemutató cikksorozatunk következő részében arra keressük a választ: milyen tényezők járultak hozzá ahhoz, hogy Nagy-Britannia egy évszázadra a világ műhelyévé váljon.

Az 1688-ban Hollandiából induló III. (Orániai) Vilmos uralkodása talán még nagyobb változásokat hozott, mint névrokonáé I. (Hódító) Vilmosé. A nevéhez köthető alkotmányos monarchizmus és a hatásai nyomán létrejövő pezsgő társadalmi, tudományos és gazdasági élet, a VIII. Henrik által létrehozott független anglikán egyház, vagy a hollandokat hosszú küzdelem után legyőző flotta tengeri uralma, mind kitűnő hátteret kínáltak a szédületes fejlődéshez. A korszakban volt olyan periódus, amikor a világ kereskedelmi hajóinak harmada angol zászló alatt hajózott.

Magyar újrakezdés

Magyarország az elmúlt ötszáz év egyik, ha nem a legtöbbet veszített európai nemzeteként érkezett el az 1990-es szabad választásokhoz, az újrakezdés első pillanatához. Az elmúlt huszonöt év során azonban nem sikerült Európa fejlett nemzetei közé emelkednünk. Sőt, igazi földrajzi és történelmi tükrünkben, a magyar–osztrák fejlettség összehasonlításában példátlan kudarc látható. Történelmünk során még soha nem voltunk olyan mértékben lemaradva az osztrák fejlettséghez, életminőséghez és életszínvonalhoz képest, mint a szabadság és piacgazdaság első negyedszázadának végén.