Hazai tükör

A nap belülről süt

Kismartoni látogatás

 

„Magyar vagyok.
Természetem komoly,
Mint hegedűink első hangjai;
Ajkamra fel-felröppen a mosoly,
De nevetésem ritkán hallani.”
(Petőfi Sándor: Magyar vagyok)


Esterházy-rostélyos, Esterházy-torta, Esterházy-kastélyok. Huszonnyolc vár és kastély, földbirtokok, városi házak, paloták, festmények, felbecsülhetetlen gazdagság. Esterházy Péter író és Esterházy Márton, aki a harmadik gólt lőtte a braziloknak 1986 tavaszán. Hűség a császárhoz. Nagyjából ennyi jut eszébe hirtelen az embernek, ha az ország hajdan leggazdagabb és legelőkelőbb családjára gondol. Kevésbé, hogy az Esterházyak mindig hű magyarnak gondolták magukat, és rengeteg pénzt költöttek kultúrára. És hogy az utolsó Esterházy herceg és felesége alaposan megszenvedte a magyar hazához való hűségét.

Célkeresztben

Helyzetjelentés Kárpátaljáról (Első rész)


Nehéz helyzetben van a kárpátaljai magyarság. Miközben a százötvenezres közösséget az oktatási törvény azzal fenyegeti, hogy hosszú távon elveszíti identitását, az ukrán kormány propagandája szeparatistának bélyegzi a magyarokat, a békés egymás mellett élést pedig már most megzavarják a szélsőségesek akciói. Helyszíni riportunk során azt is megtudtuk, hogy nagy baj a tömeges elvándorlás, és hogy a helyiek leginkább békét szeretnének.

Teret a természetnek

 

Hogyan tehetjük zöldebbé épített környezetünket?

Divatos vagy tudatos? Múló hóbort vagy bölcs előrelátás jellemzi azt, aki újonnan épülő házát zöldtetővel fedi be, hovatovább zöldfallal burkolja? Milyen előnyei és hátrányai vannak ennek a nem is annyira mai technológiának, amely az elmúlt néhány évtizedben újra reneszánszát éli, és a kortárs építészetnek nemcsak látványos, de hasznos eszközévé is vált? Ennek jártunk utána.

Protokoll

A diplomáciában fontos szerepük van az aprólékos viselkedési szabályoknak. A hétköznapi életet a látszat ellenére szintén befolyásolja az illem, noha ezt sokan figyelmen kívül hagyják. Nagy Ildikó főiskolai szakvezetővel, címzetes docenssel az etikett történetéről, az illemszabályok változásáról és a protokollszakmáról beszélgettünk.

Hasznosnak lenni

A Teremtő minden embert a képmására alkotott, így nemcsak emberi mivoltunk, fogyatékosságunk is lényeges – vallják a pécsi Baptista Szeretetszolgálat Életminőség-fejlesztő Szolgáltatások Intézményének dolgozói. Munkájuk legfontosabb célja, hogy az itt foglalkoztatott sérültek harmóniában tudjanak élni önmagukkal, az őket körülvevő világgal.

A türkmén sólyom

Magyar tervezők Ashgabatban

 

Három év alatt, több mint kétmilliárd dollárból épült fel a türkmén főváros, Ashgabat új, gigantikus sólymot formázó repülőtere. A kivitelezésben jelentős szerep jutott egy magyar családi vállalkozásból kinőtt kicsiny tervezőirodának, a Baumetall Design Kft.-nek. Ők tervezték ugyanis az épület tető- és homlokzatburkolatát, s ekként ők feleltek a reptér végső megjelenéséért, amely iskolapéldája a design és a funkció tökéletes összhangjának.

 

Város a városban

Díjeső a Corvin-negyednek


Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs programja, a fővárosi Corvin sétány ma már számos elismeréssel, köztük a város- és ingatlanfejlesztési szakma Oscar-díjaként emlegetett Urban Land Institute „Global Award for Excellence” díjával büszkélkedhet. Legutóbb októberben a Corvin Corner irodaépülete nyerte el a Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíját.

Festők városa

„Szentendre, a festők városa” – hirdeti egy szebb napokat látott tábla a Budapesttől alig húsz kilométerre fekvő kisváros határában. Itt élt és alkotott mások mellett Barcsay Jenő, Kmetty János, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Paizs Goebel Jenő vagy Korniss Dezső, a nemrég elhunyt
Deim Pál. De mi a helyzet ma, helytálló-e még a táblára évekkel ezelőtt festett jelző?
 

Már nem kell a faragott kő

Márianosztrát, ezt a kicsi kis falut féltőn ölelik körbe a Börzsöny méltóságteljes hegyei. Ölelik, óvják, ringatják, mintha csak egy anya tartaná kezében gyermekét. Jó itt lenni. Még úgy is, hogy a modern élet már megkongatná a falu lélekharangját.

Mesterségük: légimentő

Évente több ezer sérültet látnak el és közel kétszáz sikeres újraélesztést hajtanak végre a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. munkatársai. A szervezet csapata májusban második alkalommal nyerte meg a csehországi Rallye Rejviz mentőversenyt.

Oldalak