Hazai tükör

Teret a természetnek

 

Hogyan tehetjük zöldebbé épített környezetünket?

Divatos vagy tudatos? Múló hóbort vagy bölcs előrelátás jellemzi azt, aki újonnan épülő házát zöldtetővel fedi be, hovatovább zöldfallal burkolja? Milyen előnyei és hátrányai vannak ennek a nem is annyira mai technológiának, amely az elmúlt néhány évtizedben újra reneszánszát éli, és a kortárs építészetnek nemcsak látványos, de hasznos eszközévé is vált? Ennek jártunk utána.

Protokoll

A diplomáciában fontos szerepük van az aprólékos viselkedési szabályoknak. A hétköznapi életet a látszat ellenére szintén befolyásolja az illem, noha ezt sokan figyelmen kívül hagyják. Nagy Ildikó főiskolai szakvezetővel, címzetes docenssel az etikett történetéről, az illemszabályok változásáról és a protokollszakmáról beszélgettünk.

Hasznosnak lenni

A Teremtő minden embert a képmására alkotott, így nemcsak emberi mivoltunk, fogyatékosságunk is lényeges – vallják a pécsi Baptista Szeretetszolgálat Életminőség-fejlesztő Szolgáltatások Intézményének dolgozói. Munkájuk legfontosabb célja, hogy az itt foglalkoztatott sérültek harmóniában tudjanak élni önmagukkal, az őket körülvevő világgal.

A türkmén sólyom

Magyar tervezők Ashgabatban

 

Három év alatt, több mint kétmilliárd dollárból épült fel a türkmén főváros, Ashgabat új, gigantikus sólymot formázó repülőtere. A kivitelezésben jelentős szerep jutott egy magyar családi vállalkozásból kinőtt kicsiny tervezőirodának, a Baumetall Design Kft.-nek. Ők tervezték ugyanis az épület tető- és homlokzatburkolatát, s ekként ők feleltek a reptér végső megjelenéséért, amely iskolapéldája a design és a funkció tökéletes összhangjának.

 

Város a városban

Díjeső a Corvin-negyednek


Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs programja, a fővárosi Corvin sétány ma már számos elismeréssel, köztük a város- és ingatlanfejlesztési szakma Oscar-díjaként emlegetett Urban Land Institute „Global Award for Excellence” díjával büszkélkedhet. Legutóbb októberben a Corvin Corner irodaépülete nyerte el a Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíját.

Festők városa

„Szentendre, a festők városa” – hirdeti egy szebb napokat látott tábla a Budapesttől alig húsz kilométerre fekvő kisváros határában. Itt élt és alkotott mások mellett Barcsay Jenő, Kmetty János, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Paizs Goebel Jenő vagy Korniss Dezső, a nemrég elhunyt
Deim Pál. De mi a helyzet ma, helytálló-e még a táblára évekkel ezelőtt festett jelző?
 

Már nem kell a faragott kő

Márianosztrát, ezt a kicsi kis falut féltőn ölelik körbe a Börzsöny méltóságteljes hegyei. Ölelik, óvják, ringatják, mintha csak egy anya tartaná kezében gyermekét. Jó itt lenni. Még úgy is, hogy a modern élet már megkongatná a falu lélekharangját.

Mesterségük: légimentő

Évente több ezer sérültet látnak el és közel kétszáz sikeres újraélesztést hajtanak végre a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. munkatársai. A szervezet csapata májusban második alkalommal nyerte meg a csehországi Rallye Rejviz mentőversenyt.

A Kalef feltámadása

Széll Kálmán biztosan polgármester volt, vagy sokat tett a városért – fejtegeti egy fiatalember érdeklődésemre. Ülünk a megújult Széll Kálmán téren, azon a részén, ahol érdekes ötlettől vezérelve amfiteátrumszerű pihenőt húztak fel. A fiatalember adományokat gyűjt, de most itt van mellettem. Tényleg, ki volt az a Széll Kálmán? Mondom neki, hogy Vörösmarty Mihály lányának, Ilonának a férje. Így már rendben, bólogat. Vörösmartyt ismeri. Ennyit a politikus és a költő szavatossági idejéről.

…mint Lujos Hevesen

 

A Szerelmes földrajz Kő Pál szobrászművész (barátai és ismerősei számára Lujos) kedves helyeit bemutató adása a jászszentandrási neogótikus templom hátsó ajtajánál kezdődik.

Azért is nagyon fontos számomra ez a templom, mert valójában innen ért a művészet első olyan kisugárzása, amely aztán a mostani életem felé sodort. Ebben a templomban látható az első „köztéri” munkám, Aba Novák árnyékában. Innen indultam el, nagy léptekkel eljutottam Rómába, onnan visszafordulva végigjöttem Európán. Szóval sokfelé eljutottam, de amire igazán büszke vagyok: Perespusztáról elérkeztem a Kecske utcába, a Magyar Művészeti Akadémiáig.

Oldalak