Közügyeink

Honnan hová?

Jakub Marian cseh nyelvész az ENSZ 2015-ös és az Eurostat 2016-os jelentéseiből merítve magyarázatokkal kísért térképeket tett közzé a honlapján az európai népmozgásokról. Az alábbi kivonatot a szerző engedélyével közöljük.

Sport-nemzet

Mi a magyar sport eredményességének titka és merre vezet a jövője?

„A legfontosabb dolog az olimpiai játékokban…, hasonlóan az élethez: nem a diadal, az igyekezet… A legalapvetőbb dolog nem az, hogy legyőzd a társaidat, hanem, hogy küzdj jól.” Pierre de Coubertin báró, az újkori olimpia atyja mondta ezeket a szavakat, amelyek az olimpiai esküben örökre fennmaradtak. Minden sportolónk, aki valaha olimpiai kvótát szerzett, erre törekedett. Nem csupán győzni akart, hanem önmagához képest a legjobbat nyújtani. Minden tudásával a lehető legjobb eredményre törekedni.

A cselekvő hit bátorsága


Elhangzott a Nemeskürty István tiszteletére rendezett emlékesten,
2016. május 14. Budapest
 

Nemeskürty-emlékest. Köszönet a művészeti akadémiának, hogy megszervezte, de mi is volna ez, miféle műfaj? Egyáltalán: fontos-e a műfaj meghatározása? Azt hiszem, igen. Emlékest – kiment a divatból, kikopott a polgári kultúránkból, a művészetben még úgy-ahogy, az évfordulókon felidézünk műveket, de a szellem embereinek esetében már ez sincs. Ezért üdvözöljük az akadémia sajátjának elismert küldetését, hogy ilyen emlékestet, talán emlékesteket szervez.
 

Magyarok Krakkóban

Kevés hely van a világon, ahol olyan lelkesedéssel fogadnának minket, magyarokat, mint Lengyelországban. Persze nincs ebben semmi különös, népeinket ezeréves barátság köti össze. November 10-én Krakkóba indult egy népes magyar küldöttség, hogy megfürödjék testvéreink szeretetében, viszonozza azt, és együtt ünnepelje velük függetlenségük kivívásának 97. évfordulóját.