Kultúra

Belső hangok követése

Látogatóban Kiss Márta festőművész kiállításán, műtermében
 

„Szeretem nézni, figyelni az embereket. Csak úgy, a gyönyörködés kedvéért. Ha szépek, azért, ha csúnyák, azért.”
(Kiss Márta)

Freskók és templomok

Velemér, Bántornya, Mártonhely, Fölöstöm és Nagytótlak. Templomok és freskók. Ami összeköti őket, Aquila János, az 1300-as évek végén élő és alkotó freskófestő, akinek műveit Olasz Ferenc fotográfus részletesen feldolgozta, és Aquila címmel kötetbe rendezte. Ennek köszönhetően tehetünk most mi is képzeletbeli sétát a 14. századi Magyar Királyság ezen templomaiban.

Polgári, művész, színház

Kováts Adél 2016 februárjától a Radnóti Színház igazgatója. A társulat új kezdeményezések előtt áll. Tervei hosszú távúak.

Bolondok hajója

Tavaly lett huszonöt éves a Lábán Katalin és Dobay Dezső által alapított RS9 Színház. Játszottak Beckett-, Csehov-, Bergman-, Strindberg-, Ödön von Horváth-darabokat, de mesejátékot is Szabó Magdától, Lázár Ervintől, Benedek Elektől. Beszélgetőtársam Lábán Katalin.

A magyar zongora


Nemrég hivatalosan is hungarikum lett a cimbalom, vagy ahogyan korábban hívták, a magyar zongora. Lukács Miklóssal, a hangszer egyik legismertebb hazai mesterével beszélgettünk sokoldalú pályájáról.

A fotográfia újraértelmezése

Az I. Nemzeti Fotográfiai Szalon


Ha műalkotást nézünk, jó-e az, ha miközben azt gondoljuk, hogy tudjuk, mit látunk, végül bebizonyosodik, hogy mégse azt láttuk, amit gondoltunk? Vagy az a jó, ha azonnal szkepszissel nézzük, amit látunk, és végül ebben a logikai folyamatban bizonyosodik be, hogy amit látunk, az valóban az, amit – egyik hipotézisként – gondoltunk?

Álomvárak

Virtuális várrekonstrukció Magyarországon

Miközben a Nemzeti Várprogram keretében lassan, de biztosan megújulnak hazánk romvárai, az úgynevezett virtuális várépítkezés, a számítógépes grafika eszközeivel létrehozott virtuális rekonstrukció is reneszánszát éli. Ennek oka nemcsak az oktatási célú bemutatásban, hanem a szakmai kihívásban is kereshető.

Az öröm ujjhegyén

Csukás István idén április 2-án nyolcvanéves. Versei, meséi a magyar irodalom remekei. Nyelvi találékonysága zseniális, páratlan. Ír, mesél, gyerekek közt jár-kel, ő a csodaember.
 

– Andersennel egy napon született. Egyszer azt mondta, ez Isten ujja, holott eredetileg a zene érdekelte, később a költészet. Kormos Istvánnak köszönhetően lett meseíró.
– Folyton a szememre hányják, hogy sokkal híresebb vagyok meseíróként, mint költőként. Erre azt szoktam mondani: ugyanaz az ember, tehát a költő írja a meséket, hiszen a jó mese olyan, mint a jó vers, kicsit elemelkedik a földről.

A hangok mögött

Izgalommal teli várakozással készültek a gyerekek a ZeneKÉPzelet elnevezésű háromnapos zongoraversenyre Egerben. A szervezők, a zongoraművész házaspár Várnagy Andrea és Farkas Zsolt közel tíz éve járják a világot azonos nevű projektjükkel, előadásaikat több mint hétszázezer gyermek hallotta már.
 

Zsúfolásig megtelt az egri Farkas Ferenc Zeneiskola aulája március 5-én. Tizenéves lányok és fiúk töltötték meg a gyakorlótermeket, ahonnét percenkét csendültek fel a zongorairodalom mesterművei. Az ország különböző pontjairól és Kárpátaljáról érkező hatvan tehetséges fiatal megkötések és előválogatók nélkül indult a versenyen, ahol a cél nem is lehetett más, mint hogy a fiatalok megértsék a művekbe rejtett üzenetet, és meglássák a hangok mögötti csodálatos világot.

Oldalak