Barta Boglárka

Freskók és templomok

Velemér, Bántornya, Mártonhely, Fölöstöm és Nagytótlak. Templomok és freskók. Ami összeköti őket, Aquila János, az 1300-as évek végén élő és alkotó freskófestő, akinek műveit Olasz Ferenc fotográfus részletesen feldolgozta, és Aquila címmel kötetbe rendezte. Ennek köszönhetően tehetünk most mi is képzeletbeli sétát a 14. századi Magyar Királyság ezen templomaiban.

Teret a természetnek

 

Hogyan tehetjük zöldebbé épített környezetünket?

Divatos vagy tudatos? Múló hóbort vagy bölcs előrelátás jellemzi azt, aki újonnan épülő házát zöldtetővel fedi be, hovatovább zöldfallal burkolja? Milyen előnyei és hátrányai vannak ennek a nem is annyira mai technológiának, amely az elmúlt néhány évtizedben újra reneszánszát éli, és a kortárs építészetnek nemcsak látványos, de hasznos eszközévé is vált? Ennek jártunk utána.

A türkmén sólyom

Magyar tervezők Ashgabatban

 

Három év alatt, több mint kétmilliárd dollárból épült fel a türkmén főváros, Ashgabat új, gigantikus sólymot formázó repülőtere. A kivitelezésben jelentős szerep jutott egy magyar családi vállalkozásból kinőtt kicsiny tervezőirodának, a Baumetall Design Kft.-nek. Ők tervezték ugyanis az épület tető- és homlokzatburkolatát, s ekként ők feleltek a reptér végső megjelenéséért, amely iskolapéldája a design és a funkció tökéletes összhangjának.

 

Város a városban

Díjeső a Corvin-negyednek


Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs programja, a fővárosi Corvin sétány ma már számos elismeréssel, köztük a város- és ingatlanfejlesztési szakma Oscar-díjaként emlegetett Urban Land Institute „Global Award for Excellence” díjával büszkélkedhet. Legutóbb októberben a Corvin Corner irodaépülete nyerte el a Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíját.

Festők városa

„Szentendre, a festők városa” – hirdeti egy szebb napokat látott tábla a Budapesttől alig húsz kilométerre fekvő kisváros határában. Itt élt és alkotott mások mellett Barcsay Jenő, Kmetty János, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Paizs Goebel Jenő vagy Korniss Dezső, a nemrég elhunyt
Deim Pál. De mi a helyzet ma, helytálló-e még a táblára évekkel ezelőtt festett jelző?
 

Adni jó!

Ha megvan a szándék, a jótékonyságnak ezer módja van. Például a jótékonysági bélyegek vásárlása. Aki ilyet szeretne venni, könnyen megteheti, hiszen a Magyar Posta 1938-től évente bocsát ki különböző címletű feláras bélyegeket, melyek bevételét hol a hadiárvák, hol az állástalan művészek, hol az árvízkárosultak, hol pedig a beteg gyermekek javára fordítja.