Hernádi Zsuzsa

A tudomány háza

Túlzás nélkül mondható, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a magyar nemzet összefogásának legszebb jelképe. Épülete és intézményrendszere olyan korban született, amikor a nemzet nagyjai felismerték, hogy az ország felemelkedése csak a tudomány által lehetséges. Ez ma sincs másként.

Vissza a csúcsra

A legendás hazai gyár, az Ikarus sokáig csak néhány buszgyártó cég elszánt útkeresésében élt tovább. Ám az egykor méltán híres hazai buszgyártás ipari kultúrájának szellemisége átöröklődött néhány kisebb cégbe, és a mai napig él. Ennek egyik legékesebb bizonyítékát a Kravtex-Kühne cégcsoport erőfeszítései mutatják.

A jót könnyű megszokni

Ha valaki rég nem járt Miskolcon, elcsodálkozhat azon, hogy az egykori acélváros romjain egy modern, élhető és szerethető európai nagyváros képe tárul elé. Miskolc az elmúlt öt évben újjászületett.

Utazás a koponyán belül

Farkas Eszter agyikeringés-kutató az idei L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért ösztöndíj egyik idei díjazottja. A közelmúltban sikerült egy olyan hullámszerűen terjedő folyamatot azonosítania, ami a szélütést követően a szövetek elhalásához vezet. A cél hosszabb távon olyan gyógyszer kifejlesztése, aminek segítségével az agyi szövetelhalás mértéke csökkenthető.