Hollós László

…mint Lujos Hevesen

 

A Szerelmes földrajz Kő Pál szobrászművész (barátai és ismerősei számára Lujos) kedves helyeit bemutató adása a jászszentandrási neogótikus templom hátsó ajtajánál kezdődik.

Azért is nagyon fontos számomra ez a templom, mert valójában innen ért a művészet első olyan kisugárzása, amely aztán a mostani életem felé sodort. Ebben a templomban látható az első „köztéri” munkám, Aba Novák árnyékában. Innen indultam el, nagy léptekkel eljutottam Rómába, onnan visszafordulva végigjöttem Európán. Szóval sokfelé eljutottam, de amire igazán büszke vagyok: Perespusztáról elérkeztem a Kecske utcába, a Magyar Művészeti Akadémiáig.

Szigeteim

Koncz Gábor a Szerelmes földrajz egy korábbi adásában a szülőfalujáról, a vadvizekről, a sikerről és a becsületről beszél.

Hogy hol szeretek lenni ebben az országban? Mindenhol. Én itt mindenütt otthon vagyok. Olyan sok helyen forgattam és vadásztam, hogy bárhová is megyek, mindenhol vannak barátaim. Azért mégiscsak van egy sorrend. Az egyik "leg" Lévai Feri barátom birodalma, egy halastó-rendszer, ami majdnem olyan, mintha a Hortobágyon lenne. Évtizedek óta járok ide. A másik kedves helyem Göd, ahol főiskolás korom óta élek.

Hétköznapi misztika

Csókay András idegsebész így vezeti be a Szerelmes földrajz március 19-i, Duna Televízióban látható adását:

Az én „szerelmes földrajzom” budapesti templomokhoz köthető. E templomokban éltem meg, hogyan erősödik meg gyermekkorom hite, hogyan hagyom el ezt a hitet, és negyvenkét évesen hogyan sikerül nagy nehezen visszaszereznem olyan hétköznapi misztikus élmények által, amelyek hatására az ember a legmélyebb valóságában találkozhat Istennel, „tapasztalása” lesz, jobb családapává, férjjé és orvossá válik.