Sinkovics Ferenc

A jövő anyagai

Habosított alumínium – meglepő kifejezés. Pedig ez a különleges anyag jó ideje ismert már. A Miskolc melletti Felsőzsolcán is készül, az AULINVENT nevű cégnél, amely a közelmúltban tartotta a gyáravatóját. Nagykorú lett, előtte, ahogy Babcsán Norbert alelnök és technológiai igazgató fogalmaz, csak egy kis „garázsüzemként” működött. Két magyar befektető áll a vállalkozás mögött, és ami itt, ebben a gyárban történik, az a hazai szellemi, szakmai és technológiai képességek produktuma.

A tudás a jövő üzemanyaga

Tévedés azt hinni, hogy a magyarok nem értenek a műszaki kérdésekhez. Valaha világhírűek voltak a mérnökeink, és ha a Kecskeméti Főiskola napelemes autóját nézzük, akkor azok is lesznek.

 

Már nem kell a faragott kő

Márianosztrát, ezt a kicsi kis falut féltőn ölelik körbe a Börzsöny méltóságteljes hegyei. Ölelik, óvják, ringatják, mintha csak egy anya tartaná kezében gyermekét. Jó itt lenni. Még úgy is, hogy a modern élet már megkongatná a falu lélekharangját.

A magyar zongora


Nemrég hivatalosan is hungarikum lett a cimbalom, vagy ahogyan korábban hívták, a magyar zongora. Lukács Miklóssal, a hangszer egyik legismertebb hazai mesterével beszélgettünk sokoldalú pályájáról.

Erősek, akik visszatérnek

Az Emberbarát Alapítvány szenvedélybetegek rehabilitációjával foglalkozik, ami azt jelenti, hogy fölfelé görgeti a sziklát. Lepődjünk meg, eredménnyel! Nem is akármilyennel.


A negyvenes éveit kezdő A. vegyes tüzelésű fiú volt, mondja róla Bereczki Ágnes, az Emberbarát Alapítvány helyettes vezetője. A vegyes tüzelés az itteni zsargonban azt jelenti, hogy A. nemcsak droggal, de alkohollal is élt. Nehéz esetnek számított minden szempontból, de bízott Bereczki Ágnesékben, és ők is bíztak benne. A férfi ma az alapítvány pékségének vezetője, megállapodott ember, aki nyugodtan jogot formálhat a társadalom megbecsülésére.

Értéktár - Kincsek, amik már biztosan itthon maradnak

 

Viharban született a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja. Az emberek azonban lassan megértik, hogy valójában az ország gazdagításáról, kulturális örökségünk megmentéséről van szó.