Szentei Anna

Gasztronómia

Mi a streetfood őse? Miért lett a modern ember moho sapiens? És vajon a csúcsgasztronómia csupán az elködösült tekintettel kóstolgató sznobok kényes ízlésének kielégítésére szolgál, vagy lehet netán szakmai, sőt társadalmi haszna? Nagy ívű gasztrosétánk korokon, tájakon, kulináris műfajokon át vezet, az ősember barlangjában pislákoló tűztől a modern ember fehér abrosz felett elköltött vacsorájáig. No és persze az öreg kontinens országai között zajló séfbajnokságon, a Bocuse d’Oron aratott magyar győzelemig, aminek árnyékában azt is megvizsgáltuk: hol tart a kulinária ügye Magyarországon?

Hogyan táncolnak a magyarok

– Lassan fél évszázados a magyar táncházmozgalom. Bár a kezdeti lelkesedés a rendszerváltás idejére elcsendesedett, ma ismét reneszánszát éli a népi kultúra, ami nagyrészt a Felszállott a páva című tehetségkutató műsor sikerének köszönhető. Ezt szakmabeliként érzi a mindennapokban?

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed varázslatos mikrovilága egyesíti magában a magyar ipartörténet egy kiemelkedő korszakát, egy igen tehetséges, és pár lépéssel a kortársak előtt járó, különleges család történetét, miközben kulturális színtér is, amelyben ott a lehetőség, hogy a város összművészeti inkubátorává, kulturális motorjává váljon.