A hónap embere – Holló András


Egy tánctanár életében erősebb cezúrát aligha lehet elképzelni, mint hogy harminchét évesen kerekesszékbe kerül – Holló Andrást az újratervezés kényszere a hivatásától nem fosztotta meg. A közúti baleset, amelynek következtében szegycsonttól lefelé lebénult, életének persze fordulópontja lett, ő maga Pál apostol megtéréséhez hasonló újjászületés kezdetének nevezi.

Az idő a tizenhárom éve történt baleset előtti és utáni szakaszra bomlik. Holló András egy szeptemberi reggelen motorral sietett munkába. Egy ideje így közlekedett, hogy időt takarítson meg számtalan kötelezettsége – kertészmérnöki, hitoktatói és tánctanári munkája – közepette. Szabályosan előzött, de egy hirtelen visszakanyarodó autó miatt fékezett, felbukott, és talán éppen saját motorja zuhant rá, és törte el a gerincét. Néhány másodperc múlva a földön fekve, a megforduló autó dísztárcsájában tükröződő arcát nézve arra gondolt: „Istenem, innentől mindent csak teveled!” Az érkező szenvedésen való áthaladás alapja a baleset villanófényében született személyes istenkapcsolat lett, amely – teológiai végzettsége és hittanári gyakorlata ellenére, ahogy erről 
sokszor beszél – csak ekkor kezdődött el számára.

Miként lehet táncot tanítani úgy, hogy nem lehet megmutatni, hogyan szép 
egy-egy fordulat kivitelezése? Holló András szerint a fizikai korlátok nem vették el tőle a tanítás talentumát. Szóban szedi elemekre a mozdulatsorokat, a lassabban tanulók még jobban is megértik így. Úgy érzi, a tánctanítás a kerekesszékből nyert igazi értelmet: a lélekébresztés közegévé vált, eszköz lett arra, hogy az emberekhez kapcsolódhasson, és segíthessen nekik a boldogságot megtalálni.
 
Mi kell a boldogsághoz, ha a fizikai egészség, a test szabadsága nem kell? Holló András a kerekesszékben töltött évek tapasztalatáról egyszerű szavakkal fogalmaz. A végtelen emberi szabadságról és a szeretet újrarendező dimenziójáról beszél. Interjúkban, tanúságtételekben és lelkigyakorlatokon vissza-visszatér az életformájává lett felismerésekre: az ember képes rá, hogy bármit megvalósítson, ezért nem jár neki semmi a másik embertől, ha mégis törődést és figyelmet kap, akkor hálával tartozik érte. A kapcsolatokból mindent száműzni kell, ami a birtoklás viszonyaira hasonlít, és az így megképződő szabadság alapja lesz a szeretetnek. „Szabadságra vagytok elhívva – összegez Pál apostol –, csak a szabadság nehogy ürügy legyen a testnek, hanem szeretetben szolgáljatok egymásnak.” Az újabb hivatás az erről való tanítás lett Holló András számára.

Szerző: Weisz Teodóra
 
 
További cikkek
Hívószó A szolgálat szinonimája a hivatás

Számomra a szolgálat szinonimája a hivatás. Hivatásként pedig azt csinálom, amit a csendekben feladatként meghallok. Az utóbbi időszak mindnyájunknak sok tekintetben más volt a megszokottnál, mégis számos új dolog kezdete is lehetett.

Műhely A Boldogasszony tája

Szabados György zenéjéhez újra és újra visszatérek. A 2011-ben elhunyt zeneszerző, zongorista – és nem utolsósorban kiváló esszéíró – Szabados a huszadik századi magyar és egyetemes zenetörténet kimagasló alakja volt. Egyfajta áldásnak érzem, hogy jó ideig a közelében élhettem.

Hívószó Cigánytanoda

Somos László huszonhat éve Kaposfő plébánosa. Papi feladatai mellett tizenhatodik éve vezeti főállású pedagógusokkal a Szent Erzsébet Alapítvány tanodáját

Anziksz Tompaság nélkül nehéz

Mindig is vonzódtam a patakokhoz. Akárhol járok is, ha tudom, hogy a közelben patak van, a lehető leghamarabb meglátogatom. 

Műhely A Hadik arany igája

Mintha személyében maga Kaiser úr tért volna vissza száz évvel ezelőttről, hogy az újranyitott Hadikban biztosan rendben menjenek a dolgok. Bosznai Tibor, a kávéház ügyvezetője úgy anekdotázik a nyugatos szerzőkről, mintha azok épp most léptek volna ki a kávéházból, a mai törzsvendégekről pedig úgy beszél, mint korunk legendáiról.

Anziksz Asszonygyász ötvenhatban

Az 1956. december 4-ei asszonytüntetés a forradalom és szabadságharc szimbolikus lezárása volt. Sebestyén Mária véletlenszerűen került a menet élére, a rezsim azonban nem hagyta büntetlenül szerepvállalását.