A szerző a Bethesda gyermekkórház gyermekpszichológusa, énekes

„Kicsi testvérimnek jó szívet csinálni…”

Szerző: Korzenszky Klára - Fotó: Földházi Árpád
„Nem szoktam, nem szoktam kalitkában lakni, Kalitkában lakni, padlócskán sétálni, Csak szoktam, csak szoktam szépen énekelni, Kicsi testvérimnek jó szívet csinálni…”
(magyar népdal)

A zene mindannyiunk életében jelen van. Hallgatjuk, szórakoztat, legtöbbször passzív befogadóként fogyasztjuk. De hogy mennyire lényeges, valójában nem tudjuk. Pedig az emberi kultúra nem öncéllal, nem puszta esztétikai megfontolásból jött létre. Kulturális képességeink és készségeink életképességünk fontos alkotórészei. Ma már természettudományos – neurofiziológiai – vizsgálatok egész sora igazolta a zenei aktivitás kognitív, érzelmi és szociális készségeket fejlesztő hatását, valamint a zenében rejlő terápiás lehetőségeket is. Az éneklés és zenélés révén agyunk hormonális működésen alapuló jutalmazási rendszere aktivizálódik, pozitív visszacsatolást kap, ezáltal a zene stresszoldó, közérzetjavító, szociális kötődést elősegítő hatással bír. Mindez a kutatók szerint a zene fontos evolúciós szerepét sejteti, hiszen a közösségben megélt együtt zenélés az endorfinfelszabadulás által erős összetartozás-élményt eredményez. Mégis keveset énekelünk, a spontán ének visszaszorult a közösségi kultúrában.
Ezért mind a Bethesda gyermekkórházban végzett pszichológusi munkám, mind koncertjeim során tudatosan igyekszem a zenét, az éneklést a kapcsolatteremtés, a közösségteremtés, a fejlesztés és a gyógyítás szolgálatába állítani.

Kórházba kerüléskor a műtéttel, sérüléssel, betegséggel – életet veszélyeztető állapottal – járó fájdalom, a maradandó károsodástól való félelem és a gyermek állapotában bekövetkező tartós, maradandó károsodás krízisállapot okozhat. A szülők, a család számára a krízist a teljesen ismeretlen környezet, a kontroll elvesztése és a megjósolhatatlanság idézheti elő. A krízisintervenció és a terápia során a zene hatásmechanizmusainak kiaknázásával, zenei eszközök segítségével a gyermek félelmeit, fájdalmát, vegetatív tüneteit, valamint a szülő tehetetlenségét és szorongását is csökkenthetjük. A szülői kompetencia visszaadása áttételesen hatással bír a gyermek állapotára is.

A Klárisok zenekarral mesekoncertjeink során célunk a valódi interakció megteremtése, az együtt éneklés és a közös játék. A kutatások szerint a gyermekek értelmi fejlődése szempontjából a dialógus, az interakció jelentősebb szerepet játszik, mint a passzívan meghallgatott vagy a digitális készüléken passzívan végignézett mesék. A koncerteken jól ismert – szüleinktől, nagyszüleinktől vagy az óvodában megtanult – népdalaink, mondókáink és énekes-táncos népi játékaink felfűzésével alakítjuk ki kedvenc népmeséinket mindannyiunk örömére.

További cikkek
Műhely A tizenhatodikév – újra

A szerző legutóbbi verseskötetével, a Távozó fával kezdődő, majd A rög gyermekei trilógia átdolgozott változatával folytatódó Oravecz Imre- életműkiadás idén újabb darabbal bő- vült, méghozzá az 1972. szeptember újrakiadásával.

Műhely Svábsors

Hetvenöt éve írta alá Nagy Imre belügyminiszter a svábok kitelepítésének végrehajtásáról szóló rendeletet. A németek kollektív megbélyegzése, az etnikai homogenizálás szándéka megannyi tragédiát szült – a hazai svábokat sújtó kegyetlenségekbe egy solymári család története enged betekintést.

Hívószó Ahol az élet van

Zics Ildikó szociális testvér, hivatásgondozó arra biztatja a szerzetesjelölteket, hogy bátran nézzenek szembe azzal, ami bennük van: a vágyakkal, a félelmekkel és a nehézségekkel. „Lemondásból nincs hivatás” – mondja derűsen.

A hely szelleme Jókor szüretelni

Bár ötödik generációs somlai borász, azt mondja, még az útkeresés fázisában tart. Barcza Bálint a szüret első napjaiban a százéves családi présházban látott vendégül.

Műhely Az algoritmus esztétikája

Komoly adósságot törleszt a hazai múzeumi színtér azzal, hogy a komputerművészet úttörőjeként nemzetközi hírnevet szerző, 1947 óta Franciaországban élő és alkotó Vera Molnar életművét igyekszik beemelni a magyar képzőművészeti kánonba.

A hely szelleme A malomhoz ne nyúljatok

Folyó sem folyik alatta, lisztet sem őröl már, mégsem hiába forog a nemeshanyi vízimalom kereke. A hatalmas köröket író szerkezet egy molnárdinasztia mélységeiről és magasságairól mesél.