Marco Rossi

SZÖVEG: TÁBORI KÁLMÁN
FOTÓ: MTI FOTÓBANK

Két évvel ezelőtt, a Finnország elleni debütáló mérkőzésére készülve a következő posztot tette ki Facebook-oldalára Marco Rossi: „Szia, Nagypapa! Remélem, jól vagy. Ki tudja, milyen büszke leszel az unokádra, aki most a magyar válogatott szövetségi kapitánya… Igen, azé a Magyarországé, az aranycsapaté, amiről annyit meséltél. Ma elkezdődik ez az új kaland, és ha a lehető legjobban alakul, akkor pontosan tudom, kinek ajánljam a győzelmet! Ha így lesz, tudni fogom, hogy szurkoltál nekem. Szeretlek! És mindezt neked ajánlom!” Vesztett.

Ez volt zsinórban a hatodik mérkőzés, amelyen a magyar válogatott nyeretlen maradt. Ebből ötször veszített. Két év telt el, mióta csapatunk 1986 után újra Európa-bajnokság résztvevője volt. „Az éjjel soha nem érhet véget…” – úgy tűnt, egy különös álom volt csupán, amelyből lassan és fájdalmasan kezdünk felébredni, s úgy gondolni a magyar focira, mint régi legendára, amit generációnk egy újabb hőstettel gazdagított, de csak, hogy nekünk is legyen mit mesélni.

„Alig tudnék aludni éjszaka. Akkora felelősség” – nyilatkozta a korábban a Honvéddal magyar bajnoki címet nyerő olasz, amikor neve felreppent mint esélyes. Mielőtt kinevezték válogatottunk élére, Marco Rossi még nem vezetett nemzeti csapatot. Ilyen tekintetben tapasztalatlannak számított.

Ám ő a tűzhányók vidékéről érkezett. Pozzuoli, ahol feleségével és két gyermekével él, a Campi Flegrei vulkáni területen fekszik: gőz- és gázfelhők törnek fel a talajból, amelynek szintje folyamatosan süllyed és emelkedik. Azt mondják, az ottaniak megtanultak együtt élni az állandó veszélyhelyzettel. „Rugalmasság, új feltételekhez és a rendelkezésre álló játékoskerethez való alkalmazkodás képessége” – nevezte meg, mely tulajdonságok tehetik sikeressé a magyar kispadon. Azon, amely még Bernd Storck alól is kibillent, noha két évvel korábban az ő nevét skandálták a magyar szurkolók Marseille-ben.

A végletekig feszítették az idegeket, majd mintha íjból lőtték volna ki, a magyar térfélről megindult Szoboszlai, és a mérkőzés kilencvenkettedik percében húsz méterről, Halldórson kapujába bombázta a labdát. Marco Rossi nem ült a kispadon, amikor kvalifikáltuk magunkat a kontinenstornára. Koronavírus miatt otthonról küldött üzenetet: „Boldog vagyok.”

Joggal. Irányítása alatt tizenkét helyet lépett előre a magyar válogatott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség világranglistáján. Ezzel 2020 legtöbbet fejlődő csapata lett, Rossi mester pedig a világ kilencedik legjobb szövetségi kapitánya. Igen, azon a Magyarországon: az aranycsapatén… Jöhet Németország, Franciaország, Portugália. Mindegyikük szövetségi kapitánya benne van a legjobb tízben.

Néhány hónap múlva új kaland kezdődik. Reméljük, a nagypapa szurkol az unokájának, mert még sokkal tartozik nekünk.

Meg kell tanulnia magyarul.

Hasonló tartalmak

Lakótér jelentéssel

Az otthon életmentő lehet, amikor minden biztosnak hitt maga lesz a bizonytalanság, amikor reng a talaj a lábunk alatt, amikor nem marad más terünk.

Nem lehetnék ennél jobb helyen

Nekem Gyergyószentmiklós a világ közepe, én már itt vagyok újra itthon. Az erős honvágy mindig visszahúzott, ezért körülbelül tíz éve véglegesen hazaköltöztem.

Eltéphetetlen gyökerek

Az otthon az a világ, ahol a szeretteimmel együtt biztonságban érzem magam, és ezt nem csak a szűkebb környezetre értem. Beletartoznak az emberek, a szokások, a nyelv, a gyökerek: mindez sokrétű, bonyolult szövetét adja az otthon fogalmának.

Térből megszülető hely

Félelmeinket uralva vágyjunk, kérjünk, keressünk, találjunk, készítsünk, építsünk, teremtsünk, de ne túrjunk, feszítsünk, romboljunk… otthont.

Az ágyrajárók katedrálisa

Hány ezer sors emlékét őrzi a hatalmas budapesti épület négyszázötven szobája ott a Dózsa György úton, a Váci út közelében? Hiszen már több mint százéves, és eredetileg is arra a célra készült, hogy az otthontalanok átmeneti otthona legyen.