A szolgálat szinonimája a hivatás

Szerző: Török Máté - Fotó: Muray Gábor
A szerző zenész, a Misztrál együttes egyik alapítója, a Boldog Özséb-emlékévhez kapcsolódó Pálosan szép az élet! vándork

Sokszor gondolkodom azon, miként is vagyunk vezetve, s mennyire függ össze a szolgálatunk és az életutunk. Mennyire és hol tudunk szolgálni? Szolgálunk-e, vagy csak tesszük a dolgunkat? Tudatos-e bennünk a szolgálat ténye? Kötelező-e a szolgálat? A magyar nyelvünk csodálatos, számos szavunkban benne van a szó: szolga. Mégis a szolgálat, a felszolgálás, a kiszolgálás teljesen más előjelű, mint a szolgaság, a kiszolgáltatottság, a beszolgáltatás vagy akár a szolgalelkűség.

Számomra a szolgálat szinonimája a hivatás. Hivatásként pedig azt csinálom, amit a csendekben feladatként meghallok. Az utóbbi időszak mindnyájunknak sok tekintetben más volt a megszokottnál, mégis számos új dolog kezdete is lehetett.

A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként elkezdhettem megvalósítani egy régi vágyamat, a ma élő verséneklők és énekmondók nagy családjának bemutatását azoknak, akik nem ismerik őket. Riportokat és fotókat készítek hónapról hónapra, és online adatbázist építek, hogy fel tudjam térképezni régiós szinten is a helyi alkotókat, alkotóközösségeket. Emellett hamarosan elkészül az a gyűjteményes válogatás, amelyet a Magyar Pálos Rend megbízásából koordinálhatok, és amelyen mai verséneklők, énekmondók adják elő a pálosokról, pálosoktól megénekelt verseket. Külön öröm, hogy a könyvben megjelenő cd-mellékleten az idősebb és a fiatalabb generáció előadói együtt szerepelnek.

Idén készült el az a rendtörténeti kiállítóbusz, amelyet Sudár Annamária kurátorral és a Magyar Pálos Renddel közösen álmodtunk meg és indítottunk útjára. 2018 nyarán megemlítettem Nacsinák Gergely András ortodox pap barátomnak, hogy felkért erre a munkára a Magyar Pálos Rend, ő pedig amolyan szóviccként rávágta, hogy „pálosan szép az élet”. Nem gondolta volna akkor, hogy ez lesz a kiállítás címe. Mikor a busz arculatát terveztem, és a kivitelezést végeztük, újból rácsodálkoztam arra, hogy minden kornak megvan a maga feladata, a kor emberének a jelenben való helye, és arra is, hogy egy fontos ügyért mennyi és hányféle ember tud közösen szolgálni.

A Misztrál együttessel ebben az évben sajnos számos koncertünk elmaradt, de megszületett egy új lemezre elegendő megzenésítés, többek között Ady Endre, Radnóti Miklós és József Attila verseire, és ezeken dolgozva új hangzásokat, új hangszereket is kipróbáltunk.

Hivatást kaptam, hivatást kapunk. Az őszi csendet mindig szerettem, a befelé fordulás időszakának élem meg. Ebben a csendben sokszor kapok hívást és kísértést. Hívást a szolgálatra, kísértést arra, hogy mást tegyek helyette. Hálás vagyok a feladataimért és a családomért. Hálás vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, s azért, hogy a hivatásom, szolgálatom egyben a munkám is lehet.

További cikkek
Műhely Hatvan év hagyatéka

A Testamentum elvarázsol, felemel és a mélybe ránt, a külvilágot teljesen kikapcsolja. A több mint egyórás zenefolyam egészét áthatja az az emelkedettség, amely az Omega korábbi munkáin (Szimfónia & Rapszódia, Oratórium) is jelen volt. Lebegő vokálok, szimfonikus háttérbetétek és sűrűn szőtt orgonaszőnyeg ágyaz meg a magasra hangolt gitároknak és Kóbor megszokott, lágyabb énekének.

Műhely Az eredendő megszólítása

Az mindig kivételes pillanat, ha magyar zenész lemezét lehet jó szívvel ajánlani, ez a mostani alkalom azonban még a „szokásos” kivételes pillanatokon is túlmutat.

Műhely „Itt van a város, vagyunk lakói”

Bereményi kivételes nyelvezetet alkotott meg: ügyesen simulnak össze benne a gyerekkori örömök, de főleg traumák szövegileg-lélektanilag is hiteles megjelenítései a jelen idejű írás körülményeit magyarázó önreflexív kitérőkkel, s így a Magyar Copperfield bőven túlmutat a szokásos önéletrajzokon.

Műhely Svábsors

Hetvenöt éve írta alá Nagy Imre belügyminiszter a svábok kitelepítésének végrehajtásáról szóló rendeletet. A németek kollektív megbélyegzése, az etnikai homogenizálás szándéka megannyi tragédiát szült – a hazai svábokat sújtó kegyetlenségekbe egy solymári család története enged betekintést.

A hely szelleme Emberlelkű könyvesbolt

„A könyves” – így emlegetik Bakó Annamáriát a helybéliek. A Litea könyvesbolt vezetője hozzátartozik a budai Vár életéhez, a Vár pedig az itt eltöltött csaknem fél évszázad alatt az ő lényének is része lett. 

A hely szelleme Két ajtó, egy álom

Bor-Piac és Bor-só. Rögtön megakad a szeme a két hívogató feliraton annak, aki Nagymaros idilli főterén jár. Nehéz dönteni, hova is térjen be az ember, de a két helyet nem is lehetne különválasztani. Nemcsak a tulajdonos, de a helyek mögött álló filozófia is egy.